Wanneer u uw huidige gebitsprothese laat vervangen, zal de tandprotheticus u vragen om de reden waarom u het wilt laten vervangen. Dat kan zijn omdat u niet meer tevreden bent over uw gebitsprothese of omdat het nou eenmaal vervangen dient te worden vanwege slijtage.
Een vervangende gebitsprothese kan in veel gevallen esthetisch hetzelfde blijven. Mogelijk bent u erg gehecht aan het uiterlijk van uw tanden. Het is ook mogelijk om uw ‘nieuwe tanden’ een nieuw uiterlijk te geven. Graag bespreek ik uw wensen en de mogelijkheden die er zijn.
U dient een aantal keer op afspraak te verschijnen voordat de gebitsprothese klaar is. Zo zal er een goede pasvorm behaald moeten worden. En ook het vastleggen van de beet is onmisbaar, zodat uw tanden en kiezen op de goede plek komen te staan. Dit is niet alleen voor het aanzicht belangrijk, maar vooral voor het functioneren van het gebit. Denk hierbij aan het kauwen tijdens het eten.
Als de tandprotheticus alle informatie heeft verzameld, kan hij het gebit aan u laten zien in de vorm van een pasprothese. Dan is de prothese nog niet klaar en kan er nog van alles gewijzigd worden. Wees tijdens deze fase dan ook erg kritisch en duidelijk met uw wensen.
Samen zullen we de tijd nemen om tot een goed resultaat te komen.
Wanneer het gebit klaar is en het geplaatst zal worden, kunt u meestal gelijk voelen of het gebit goed zit of niet. Een nieuw gebit zal in het begin meestal even vreemd voelen, maar zal snel gaan wennen.
Er volgt een nacontrole afspraak na 3 weken. Dit doen we omdat u dan even de gelegenheid heeft gehad om aan het gebit te wennen. Er zal namelijk in het begin weleens wat aanpassings probleempjes aanwezig kunnen zijn die ook weer verdwijnen. Denk hierbij aan slissen of het bijten op wang of lip.
Als u drukpijn ervaart, hoeft u geen 3 weken te wachten op de afspraak, maar mag u eerder bellen.